Cainii si canicula

Pe timp de canicula cainii stau cu gura larg deschisa, limba afara, iar respiratia este accelerata.

Iata ca a venit si canicula, foarte greu de suportat de catre noi toti, dar si de companionii nostrii patrupezi….

Am putea spune chiar ca – pentru ei este mai dificil – datorita faptului ca ei nu au glande sudoripare,  nu transpira, termoreglarea realizandu-se cu precadere prin respiratie.De aceea pe timp de canicula cainii stau cu gura larg deschisa, limba afara, iar respiratia este accelerata.


O modalitate de a proteja cainele de caldura este tunderea blanitei.

In continuare vom vorbi despre modul in care trebuie sa ne ingrijim cainii in perioadele caniculare.

La cainii care apartin raselor brahicefale ( cei cu botul scurt ), ca de exemplu:  boxer, boldog, pekinez, etc  trebuie acordata o atentie deosebita, deoarece caile respiratorii fiind mai scurte, termoreglarea se realizeaza anevoios.

De asemenea,  rasele cu par negru si blana foarte deasa necesita o atentie deosebita deoarece se incalzesc mult mai tare daca sunt expusi timp indelungat la soare.Este bina ca la inceputul sezonului cald cainii cu blana deasa si lunga ca de exemplu, Collie, Ciobanesti romanesti, Husky, etc sa fie tunsi. Blana mai scurta asigura o ventilatiei mai buna a pielii si un confort deosebit cainelui. In plus va va fi mai usor sa detectati eventualii paraziti externi ( in special capuse! ) sau diverse afectiuni cutanate  zilnice.

Acest lucru este recomandat sa se faca, in special la rasele de caini cu parul lung sau mediu. Desi tunderea blanitei ii poate face pe caini sa se simta mai confortabil in acest sezon, trebuie avut grija ca o blana tunsa mult prea scurt nu il va mai putea proteja la fel de bine de razele solare, cainele fiind mult mai susceptibil insolatiilor si arsurilor solare.


NU lasati cainele in masina pe perioada verii, nici chiar cu geamurile deschise.

Daca chiar este necesar sa-l lasati in masina, este obligatoriu ca masina sa fie lasata la umbra si numai pentru perioade scurte de timp.


Nu scoateti cainele la plimbare in miezul zilei!

Plimbarile zilnice este bine sa le realizati dimineata devreme si seara tarziu cand betonul strazii se mai raceste. Nu lasati cainele sa umble pe suprafete incinse! Pernutele, chiar daca sunt acoperite de un strat cornos, sunt foarte sensibile la contactul cu suprafete calde. Daca sunteti nevoiti sa scoateti cainele afara la amiaza este bine daca ii puteti asigura o sepcuta. Deasemenea o hainuta umezita il ajuta sa faca mai bine fata caldurii. Papuceii/botoseii pentru catei ii feresc de arsurile picioarelor cand pasesc pe cimentul incins


Apa il ajuta foarte bine sa se racoreasca.

Asigurati cainelui apa rece si proaspata pe timp de vara si nu numai! Apa il ajuta foarte bine sa se racoreasca dar si sa-si mentina gradul de hidratare. In cazul plimbarilor/deplasarilor lungi, dati-i des apa. ATENTIE! Nu ii dati apa din frigider deoarece poate raci cu usurinta.


Pentru cainii care stau in curte sau in spatii deschise, umbra este indispensabila vara!

Chiar daca are apa proaspata si rece la dispozitie, daca nu are asigurata umbra cainele poate intra in soc hipertermic. Insolatia ii afecteaza si pe ei. De aceea, cusca si/sau tarcul trebuie sa fie plasate in zone umbrite pe toata perioda zilei. Daca cusca e captusita si cu un material termoizolant e si mai bine. Cusca si padocul pot fi udate dimineata sau de mai multe ori in timpul zilei, cu apa, astfel se evita supraincalzirea pe timpul caniculei.


Uneori, chiar si cainelui ii pot fi asigurate dusuri simple pe timpul zilei, dar atentie la apa, sa nu fie prea rece!…

Desi pentru noi poate fi o placere sa pornim aerul conditionat in perioada verii, este important sa avem grija ca animalul sa nu stea sub bataia directa a acestuia. Curentul de aer rece produs de aparatul de aer conditionat ii poate face rau cainelui. Acesta raceste, ca si noi!…


Nu-l lasa sa oboseasca! Daca are chef de joaca, sau este un catel energic, lasa-l sa alerge putin sau jucati-va impreuna, insa pentru o perioada scurta, astfel incat cainele sa nu oboseasca. Trebuie avut grija la acest lucru in special in cazul unor caini care sufera de supraponderabilitate sau cainii care au unele afectiuni cardiace.

Daca, dupa o perioada mai mare sau mai mica de “petrecut” la soare cainele prezinta unele din urmatoarele semne: gafait, respiratia accelerata si zgomotoasa, saliva lipicioasa si abundenta, febra, voma, apatie, miscari necoordonate, congestii conjunctivale (ochii rosii!) si chiar coma/soc, este bine sa stiti ca sunt semne ale insolatiei si socului hipertermic.


Daca ati constatat unul dintre aceste semne de soc caloric este bine sa actionati rapid: inveliti-l intr-un cearsaf umed si obligati-l sa bea apa, dusuri reci pe cap si abia apoi fugiti cu el la cel mai apropiat veterinar.

 

 

Articol preluat de pe site-ul www.canidilukas.ro.