Simptome ale muscaturii de capusa

Semnele clinice sunt extrem de variate (de unde si denumirea de “boala cu o mie de fete”) exprimarea lor fiind diferita de la individ la individ in functie de varsta, stare fiziologica, status imunitar, modul de hranire si ingrijire, alte afectiuni coexistente etc.

Printre semnele frecvent intalnite enumeram febra, care poate fi rezistenta la antitermicele obisnuite, anemia, apetitul capricios, manifestari nervoase, dureri articulare, etc. Uneori infectia este inaparenta clinic (“o duce pe picioare”), ea putand sa accentueze tabloul clinic al altor afectiuni sau sa devina aparenta clinic in momentul deprecierii imunitare a animalului.De retinut este faptul ca niciun semn clinic nu este specific, aceste manifestari putandu-se intalni si in simptomatologia altor boli. Diagnosticul se bazeaza pe examen de laborator (microscopie cu camp intunecat, teste Elisa, teste rapide etc).

Diagnosticul este destul de greu de stabilit datorita variabilitatii foarte mari a tabloului simptomatic.

De precizat ar fi faptul ca microscopia cu camp intunecat pare sa fie investigatia cu cele mai putine erori de diagnosticare. Prin aceasta metoda se identifica in campul vizual "o spirocheta", fara a putea face o deosebire exacta intre spirochete. Dar identificarea unei asemenea spirochete indica fara indoiala infectia.

Celelalte metode de diagnostic sunt precise doar pentru anumite serotipuri, de exemplu, daca un test este specific pentru unul sau doua serotipuri si este negativ, negativitatea lui se refera doar la acele serotipuri si nu exclude pozitivitatea cu un alt serotip decat cele cuprinse in test sau cu alta spirocheta.

De aceea, noi recomandam la animale ca si metoda de diagnostic sigura microscopia cu camp intunecat.

Din pacate si la microscopia cu camp intunecat, neidentificarea unei spirochete in campul vizual, nu exclude 100% absenta bolii (erori pot sa apara de la gradul de multiplicare a bacteriilor in sange, de la modul de recoltare al sangelui – de preferat dimineata pe nemancate si nu in ultimul rand de experienta si dexteritatea celui care face examinarea), dar procentul de eroare este incomparabil mai mic la acest tip de diagnosticare.

 

 

Articol preluat de pe site-ul www.canidilukas.ro.