Membre posterioare

Incep cu un citat din standard:

"MEMBRE POSTERIOARE:

Vedere de ansamblu: Foarte musculoase si puternice, drepte si paralele vazute din spate. Angulatii putin deschise.

Coapsa: Lunga, lata si foarte musculoasa.

Graset: Unghiul femuro-tibial este de circa 105-110°.

Gamba: Suficient de lunga, musculoasa, cu o buna osatura.

Jareti: De înaltime medie; puternici, bine angulati, nedeviati spre interior sau exterior.

Metatars: Nu prea lung, robust si aproape vertical, vazut din profil. Prezenta pintenilor nu trebuie sa fie penalizata.

Labe posterioare: Putin mai alungite decât cele anterioare."

Pentru a intelege mai bine atasez o poza cu scheletul cainelui

schelet-vectorial-ro

 

 

CRUPA
Crupa este portiunea posterioara a corpului cainelui. Include oasele pelvisului (care sunt cele mai mari oase plate ale scheletului), osul sacru, cu muschii si tendoanele corespunzatoare. Crupa este o structura puternica, mai degraba rigida dat fiind ca preia asupra sa impulsul membrelor posterioare la initierea miscarii. Transmiterea precisa si economica a impulsului motor depinde de structura corecta a regiunii posterioare, de lungimea si dezvoltarea sa. In mod normal crupa trebuie sa fie lunga, lata, musculoasa si usor inclinata pentru majoritatea raselor.

Imagine
Fig.41. Oasele crupei

Crupa lunga poseda o musculatura lunga si puternica ce pune parghiile membrelor posterioare in miscare. Printre acesti muschi, flexorii si extensorii au un rol deosebit intrucat forta impulsului care initiaza miscarea depinde de ei. Astfel de muschi sunt atasati de oasele iliace si ischiadice care au nevoie de o buna dezvoltare longitudinala. Lungimea oaselor pelvisului si a sacrului determina lungimea crupei.
Latimea crupei este importanta pentru stabilitatea cainelui. Este esentiala pentru femele datorita functiei lor reproductive. Latimea crupei este determinata de oasele pelvisului si creeaza premizele necesare unei structuri corecte a articulatiilor coxofemurale.
Oblicitatea crupei este determinata de panta oaselor pelvisului si a regiunii sacrate a coloanei. In general se accepta ca fiind normala o panta a crupei de 5-15 grade fata de orizontala. Sacrul si oasele iliace fac cu orizontala in mod normal un unghi de 20-30 de grade. Privita in intregime, crupa ar trebui sa aiba o panta usoara spre coada. Panta corecta a crupei ofera premizele unor angulatii corecte a membrelor posterioare, acestea fiind responsabile de puterea si directia in care este transmis impulsul motor initial.

Imagine
Modificari ale crupei: 1.crupa cu oblicitate normala si radacina a cozii normal inserate 2.crupa cu oblicitate crescuta 3.coada joasa 4.crupa orizontala

Partea superioara a crupei este formata de sacru. Varful acestuia se continua cu baza cozii
Deviatii de la structura corecta a crupei:
• Crupa excesiv de inclinata (oasele pelvisului si sacrul au o panta excesiva) determina unghiuri anormale ale membrelor posterioare si ingreuneaza miscarea.
• Coada jos inserata (oasele pelvisului sunt corect inclinate in timp ce sacrul este inclinat excesiv si plaseaza coada prea jos).
• Crupa orizontala (oasele pelvisului si sacrul au o panta apropiata de orizontala, coada este sus inserata si deseori se arcuieste peste spate) duce la un posterior drept si dificultate in miscare.
• Crupa scurta sau excesiv de lunga. Lungimea sa normala este un sfert din lungimea totala a liniei superioare.

Coapsa

Coapsa trebuie sa fie lunga si intrucatva oblica, la privirea din lateral. Limitele fiziologice normale sunt intre 95 si 120 grade fata de orizontala.

Imagine
Imagine
Imagine

Unghiul este inferior pentru rasele grele sau de galop scurt si superior pentru trapasi si cele ce utilizeaza galopul plin (membrele posterioare depasesc pe cele anterioare la aterizare). Aceasta structura da cainelui unghiuri bune ale articulatiei coxofemurale, a carei deschidere permite o miscare usoara si ampla a membrelor posterioare, facand deplasarea cainelui eficienta. Nu de mica importanta este lungimea coapsei care previne un posterior ridicat. Acesta este un defect pentru majoritatea raselor, daca nu se precizeaza altceva in standard.
Un posterior ridicat rastoarna fata si cainele va risipi inutil energie pentru a deschide articulatia umarului. Miscarea va fi alterata, linia superioara fluctuand intre greaban si sacru in loc sa ramana orizontala pentru cea mai economica miscare.
Coapsa necesita musculatura puternica pentru forta impingerii, Coapsa trebuie sa apara mai larga decat crupa la privirea din posterior.
Coapsa si pelvisul sunt responsabile pentru directia corecta in care este transmis impulsul spre greaban, care este in mod normal singurul centru muscular al cainelui. Aceasta explica jonctiunea rigida a pelvisului cu sacru. Este important ca oasele pelvisului sa fie de lungimea corecta, dar si cu un unghi corect de inclinare; si nu numai unghiurile corecte sunt importante, ci si suportul circular optim oferit de cavitatea cotiledoida a articulatiei coxofemurale. Adancimea cavitatii cotiledoide, care imbraca o mare parte a suprafetei capului femural, este necesara pentru a optimiza activitatea articulatiei coxofemurale, articulatia supusa la cea mai mare presiune dintre toate articulatiile cainelui. Displazia este un defect structural tipic al articulatiei coxofemurale. Cavitatea cotiloida se aplatizeaza si nu imbraca suficient capul femural in timp ce suprafata articulara pierde din finete. Aceste modificari altereaza functia articulatiei si pot duce pana la subluxatii. Cainii cu displazie pronuntata, deseori nu pot merge corect la trap si uneori schiopateaza.
Displazia coxofemurala este partial ereditara si partial poate fi datorata unei diete incorecte a puiului, in special lipsa vitaminei C.
La majoritatea raselor, articulatia coxofemurala se gaseste in mod normal la acelasi nivel cu cea scapulohumerala, ceea ce permite un spate puternic si economie de energie in miscare.
• Scapula si osul iliac sunt dispuse in cruce de o parte si cealalta a coloanei pentru a absorbi socurile. Inaltimea egala permite la aterizare absorbtia simultana a socurilor reducand in acest mod oscilatiile spinale in plan longitudinal.
• Orientarea orizontala a liniilor drepte care unesc articulatiile coxofemurale si scapulohumerale ajuta cainele aflat in trap sau mers in a-si mentine pozitia orizontala a coloanei de la greaban pana la baza cozii, reducand in acest fel la minimum efortul de a ridica centrul de greutate.

Imagine

Nu ar trebui sa privim angulatiile posterioare fara a lua in considerare trenul anterior. Exista o cerelatie intre ele, care are importanta pentru echilibrul cainelui si pentru miscare. Intr-o miscare corecta pasul membrului anterior este egal cu cel al membrului posterior. Cu toate acestea, cu toti vedem prea des ceva diferit, cu pasi mici ai membrelor anterioare in timp ce memberele posterioare realizeaza pasi mari cu articulatiile miscandu-se inadecvat. Putem doar sa regretam ca acest lucru a devenit tipic pentru multe rase afectate de moda pentru un front inalt cu pretul unui umar drept si angulatii mai mult decat pronuntate ale membrelor posterioare.

Imagine

Dupa cum spuneam mai sus, un umar drept nu poate asigura un pas lung al membrelor anterioare, in timp ce membrele posterioare realizeaza un pas prea lung datorita angulatiilor excesiv de inchise. Miscarea nu se realizeaza pe cea mai buna cale pentru ca angulatiile inchise excesiv supraincarca picioarele cu o functie de suport straina lor.
Acest lucru stanjeneste performantele articulatiilor membrelor posterioare si restrictioneaza miscarea la nivelul lor.
Atunci cand descriem structura regiunii posterioare trebuie sa deviem pentru a atinge interdependentele profunde. Acum sa ne intoarcem la structura membrului posterior.
Coapsa propriu-zisa intalneste gamba prin articulatia genunchiului a carui unghi variaza in mod normal de la 115 la 145 grade, in functie de rasa.
Articulatia genunchiului este de importanta primordiala in aparatul locomotor, axul corect al acesteia, acelasi cu al calcaiului, realizeaza impulsul membrului posterior.
Genunchiul este obisnuit rotunjit si slab pronuntat, la anumite rase de trapasi fiind ceva mai evident. Articulatia normala a genunchiului este la nivelul articulatiei cotului, ceea ce imbunatateste activitatea de suport spinal la nivelul cot-genunchi, intre greaban si radacina cozii. O alta corelatie esentiala urmeaza din acest enunt: humerusul este ceva mai lung decat osul coapsei la un caine normal construit. Acest lucru este usor de inteles daca consideram unghiul maxim de 45 grade pentru humerus si de 30 grade pentru osul coapsei.
Gamba

Gamba este un fel de bara conectoare. Trebuie sa fie lunga si oblica. Lungimea si pozitia gambei determina in mare masura anvergura trenului posterior prin deschiderea unghiului articulatiei genunchiului.

Imagine
1.Membrele posterioare sunt corect pozitionate daca la vederea din lateral, vertical care coboara prin tuberul ischionului, avand metatarsul vertical, incruciseaza gamba in treimea sa inferioara. 2.la un membru posterior drept, verticala incruciseaza jaretul 3.la o pozitionare “in sabie”, vertical incruciseaza gamba in mijlocul sau.

Toti cainii de trap si trap usor al gambe lungi, in timp ce cainii grei cu o miscare inceata au gambe scurte.
Dupa cum spuneam, gamba si coapsa au aproximativ aceeasi lungime, dar gamba nu trebuie sa fie mai scurta decat coapsa. Coapsa tinde sa se scurteze, dupa cum arata practica crescatorilor si arbitrilor. Cu toate acestea, o selectie inteligenta poate lupta sa reduca acest trend nedorit.
Cititorul vede acum de ce intalnim asa de des caini la care posteriorul inalt strica miscarea intr-o masura mai mare sau mai mica. Coapsele lor nu sunt suficient de lungi pentru a avea o inclinatie corecta si sacrul sa coboare multumita unei curburi adecvate a genunchiului.
Musculatura gambei apare pe fata externa. Largimea gambei este un indicator al statusului osos al cainelui. Jaretul uneste gamba cu metatarsul. Aceasta articulatie trebuie sa fie larga, intinsa si uscata, cu un contur si un unghi pronuntate (indepartarea de aceste cerinte, tipica pentru anumite rase, este specificata in standard).
Largimea jaretului depinde de masivitatea scheletului si de dezvoltarea osului calcaiului, legata de incarcarea mare in timpul sariturii – trebuie sa fie lung si pozitionat spre posterior.
Tendonul lui Achile, de care depinde forta si elasticitatea impulsului motor, este atasat de osul calcaiului.
Unghiul normal al jaretului variaza intre 135 si 150 grade.
Metatarsul

Parte a exteriorului, metatarsul este alcatuit din tars sau calcai si din metatarsul propriu-zis. Metatarsul trebuie sa fie mai degraba lung, masiv si aproape strict vertical pentru a furniza un sprijin eficient in repaus si transmiterea corecta a impulsului motor. Metatarsul trebuie sa fie drept, gandindu-ma ca vedem cu totii prea des ca este putin curb, incovoindu-se la unirea cu calcaiul. Acest lucru este tipic pentru cainii afectati de rahitism si care au un calcai subdezvoltat. In cele din urma, metatarsul compenseaza greutatea la care nu face fata calcaiul.

Imagine

NB Cei foarte rigurosi cu termenii anatomici ar putea sa aiba obiectii la cele scrise mai sus, dar am incercat sa redau cat mai fidel cele expuse de Yerusalimsky (Dog conformation and its evaluation).
Rezumat cu imagine preluata si prelucrata din cartea d-lui ing. Papp Vasile, "Pentru arbitri si nu numai..."

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Preluare de pe http://carpatin.info/forum.